In juli 2020 vlieg ik samen met Xander,  een jongeman met ASS, naar Rhodos. Een welkome afwisseling in dit vreemde coronatijdperk. Xander is een sympathieke jongeman die houdt van mythologie en Griekse goden. Rhodos, een eiland vol geschiedenis, is zijn ideale bestemming. Het klikt meteen tussen ons en er volgen al snel fijne gesprekken.

Wat vreemd om te verblijven in een hotel met amper toeristen, maar we vonden het fijn want we voelen ons veilig en ver weg van besmettingen. Een rijkdom bijna voor ons alleen en iedere ochtend gewekt door een heerlijke zon.

Met een huurauto verkennen we het heuvelachtige binnenland en bezichtigen we enkele mooie plekken waaronder Lindos. Dé trekpleister van het eiland is een gezellig dorp met witte huisjes. De smalle steegjes brengen ons, lopend naast de ezels, naar een hoger gelegen Akropolis. Van hieruit hadden we een spectaculair zicht op de bizar blauwe zee.

In Vlicha en Afandou Beach zwemmen we heerlijk in een, door rotsen afgeschermde, baai met een breed zandstrand. Daarnaast brachten we een bezoek aan Petaloudes, een vlindervallei met duizenden nachtvlinders. Een prachtige plek waar gestippelde harlekijnen hun verborgen rode kant laten bewonderen als ze wegfladderen. Nadien bezochten we Epta Piges, de zeven bronnen. De rust en mooie omgeving maken de plaats bijzonder, en nog meer de spannende wandeling door de donkere tunnel waar water doorstroomt op enkelhoogte. Gelukkig schijnen we met de zaklamp van onze telefoon want de tunnel is erg smal; 75cm breed, 1m70 hoog en 200 meter lang. Niet geschikt voor mensen met claustrofobie, maar wel uniek voor de avontuurlijke vakantieganger.

Rhodos Stad, Unesco werelderfgoed, is een indrukwekkende oude middeleeuwse stad omgeven door de lange stadsmuren. Rijk aan bezienswaardigheden als een paleis, archeologisch museum, pleintjes, een haven en kerkjes, fotografeert Xander met veel plezier.

Xander geniet en durft steeds meer. Dagelijks zwemmen we in een verlaten zwembad. Dé afsluiter is een wandeling naar het strand en zwemmen in de oceaan bij een prachtige zonsondergang. De week was een overwinning voor Xander, hij verbaast zijn omgeving met wat hij allemaal doet. Het is zeer fijn om Xander te zien openbloeien en om samen te genieten van dit prachtige avontuur. Met spijt vertrekken we uit Rhodos.

Annika

Word steunend lid

Wil je onze organisatie een hart onder de riem steken? Dan kan je steunend lid worden van vzw Kompaan. Door je aan te sluiten voor €30 geef je ons alvast een financieel duwtje in de rug en werk je mee aan het waarmaken van reisdromen. In ruil ontvang je ons jaarverslag en wordt je persoonlijk uitgenodigd op onze activiteiten. Heb je zelf een leuk idee of suggestie? We horen het graag.