Reizen is voor iedereen – het ontstaan van vzw Kompaan

Vzw kompaan vormt een brug tussen deze reizigers en vrijwilligers/assistenten. De vrijwilliger is een metgezel die ervoor zorgt dat personen met een beperking of zorgvraag minder tot geen drempels ervaren in het individueel vrijetijdsaanbod. Personen met een beperking of zorgvraag kunnen met ondersteuning van een vrijwilliger optimaal participeren aan het vakantieaanbod in een inclusieve samenleving.

Kristof Steegmans en WeTravel2

Geïnspireerd door de ontwikkelingen in Scandinavië en Groot-Brittannië, alsook gesterkt door z’n persoonlijke ervaring, richt Kristof Steegmans WeTravel2 op. Een reisbureau dat reizen mogelijk maakt voor iedereen. Kristof heeft oog voor fysieke toegankelijkheid, maar zorgt er ook voor dat alle bestemmingen voldoende informatie voorzien en dat er aangepaste excursies en activiteiten worden aangeboden.

Handicap yes, beperking no

Ook in Groot-Brittanië evolueerde het denken over inclusie. De Britse Fundamental Principles of Disability zegt: “It is society which disables physically impaired people”. Het is de samenleving die van een lichamelijke beperking een handicap maakt. Iemand kan een mobiliteitsbeperking hebben en een rolstoel nodig hebben, maar als de samenleving geen hellende vlakken of liften voorziet, dan pas veroorzaken trappen problemen en wordt de beperking een handicap. Als je met je rolstoel trein of bus niet op kan, dan pas word je gehandicapt gemaakt door de samenleving.

Europa wordt bereikbaar voor iedereen

De Autoroute du Soleil, die in de jaren ’60 was aangelegd, werd een druk bereden as. Treinreizen werden goedkoper. Studenten – die steeds talrijker werden dankzij de democratisering van het onderwijs – konden zich een interrailvakantie permitteren door Europa.

Democratisering van het toerisme

In februari 1958 – het jaar van de Wereldtentoonstelling – vond het allereerste Vakantiesalon van Brussel plaats. Dit was het begin van het massatoerisme. Tot de oorlog was toerisme enkel voor de upperclass. Reizen werd voor de arbeiders- en lagere middenklasse pas mogelijk in de jaren zestig, toen het betaald verlof werd uitgebreid tot 3 weken.

Ontstaan van ‘leisure travel’ of vrijetijdstoerisme

De Industriële Revolutie zorgde voor een toename van het budget én voor een toename van de vrije tijd. De nieuwe middenklasse die tot stand kwam, genoot als eerste van ontspannende toeristische uitstapjes. Pionier Thomas Cook bood als eerste georganiseerde groepsuitstappen aan, per stoomtrein en stoomboot. In 1872 leidde Thomas Cook persoonlijk de eerste wereldreis van een groep Engelse toeristen. De wereldreis omvatte een reis met stoomschip over de Atlantische Oceaan, een reis met postkoets door Amerika, een boottocht naar Japan, en een reis over land door onder andere China en Indië.

Word steunend lid

Wil je onze organisatie een hart onder de riem steken? Dan kan je steunend lid worden van vzw Kompaan. Door je aan te sluiten voor €30 geef je ons alvast een financieel duwtje in de rug en werk je mee aan het waarmaken van reisdromen. In ruil ontvang je ons jaarverslag en wordt je persoonlijk uitgenodigd op onze activiteiten. Heb je zelf een leuk idee of suggestie? We horen het graag.