Een inspirerende dag.

Philippe van SD Schrijnwerkerij was Kompaan voor 1 dag.
Een ervaren vakman samen op pad met de altijd optimistische Luc.
Een inspirerende dag met diepgaande gesprekken over beleving, vakmanschap, inclusie  en…..drempels.

Als kompanen kan iedereen, zonder drempels en zonder zorgen, samen op vakantie of daguitstap.

Bekijk hieronder het videoverslag.
Met dank aan onze partner SD Schrijnwerkerij en super Kompaan Luc!

YouTube video

Een fantastische videoproductie van Hillview.

Het Zwarte Woud in

Guido en Rita wilden nog eens graag op vakantie gaan. Omdat de zorg voor Rita te zwaar was voor Guido alleen, deden ze beroep op Kompaan.

Wetravel2 had het perfect aangepaste Gesundheidshotel in Bad Peterstal gezocht.

Zaterdag vertrokken we voor een week met de wagen op vakantie naar het Zwarte Woud, voor mijn eerste vrijwilligersengagement bij Kompaan.  In het begin was het nog wat onwennig maar mijn ervaring van 30 jaar geleden met diabetici en rijden met de rolwagen kwam gelukkig vlug weer terug naar boven!

Guido reed ons alle dagen overal naartoe en reed liefst langs allerlei ommetjes langs alle mogelijke dorpjes zodat we maar zoveel mogelijk zouden kunnen zien.

Al vlug was er een goede klik tussen Rita en mij, dat maakte het allemaal des te aangenamer… Het afscheid een week later was dan ook even pijnlijk.

Gelukkig kon ik een week later al bij Rita op bezoek om de foto’s te tonen en samen nog een wandeling te maken. Voor mij mag er zeker nog een vervolg op komen!

 

Lieve

Met Tony naar de Vlaamse Ardennen

Tony wou de streek van de Ronde van Vlaanderen eens van dichtbij bekijken. We spraken dus af om mekaar wat beter te leren kennen en zo deze trip naar de Vlaamse Ardennen voor te bereiden. Maandag 8 juli laadden we ons valiesje in en gingen we er voor.

Na twee uur én een tussenstop,  kwamen we aan in Kluisbergen. “De Pupiter”, gelegen op de top van de oude Kwaremont,  is volledig aangepast om personen met een beperking te ontvangen en te verwennen. Alles verliep heel vlot met dank aan de perfecte organisatie door WeTravel2 en Kompaan.

 

Over de Paterberg en in de nabije omgeving gingen we op verkenning, onderweg proefden we al een “Kwaremont” , het plaatselijk biertje. We bezochten Oudenaarde, proefden de sfeer op het mooie marktplein en genoten van een lekkere “Blonde van Eename”. Een kijkje in het wielermuseum van de “Ronde van Vlaanderen” maakten onze dag compleet.

Geraardsbergen met zijn “mattetaarten”, en de befaamde muur bleken meer dan de moeite waard. Door de steile hellingen was het wel iets moeilijker om ons te bewegen, maar ja we waren dan ook in de Vlaamse Ardennen. Onder een zonnige hemel beleefden we donderdag een schitterende dag in Pairi Daiza. Een uiterst mooie ervaring met een zeer positief ingestelde Tony maken deze trip onvergetelijk.

Na onze vier dagen heb ik heel wat spieren bij gekweekt door de rolwagen bergop en bergaf te duwen!

 

Uw vrijwilliger

Hugo

Een verre reis naar Curaçao? Gewoon doen!

Mieke is ergotherapeut en doet sinds haar negentiende aan vrijwilligerswerk. Na een lange periode als reisbegeleidster, was Mieke op zoek naar een nieuwe organisatie, een nieuwe uitdaging. Die vond ze via een vriendin, Fenna. Zij stelde haar namelijk voor aan vzw Kompaan, een belangrijke partner van WeTravel2, waar Fenna werkt. Daar heeft ze nog geen seconde spijt van!

“In februari maakte ik mijn eerste reis als Kompaan en ging op groepsreis naar het idyllische Curaçao! Weg van alle stress, zag ik er alle deelnemers echt genieten op deze paradijselijke plek, van de zon, de rust, de uitstappen samen. Anderen zien genieten, daar word ik zelf heel gelukkig van! Ook verre reizen met meer dan 10u vliegen, zijn haalbaar voor mensen met een beperking, als je een beetje creatief bent.

Naast het feit dat alles vooraf zo goed was voorbereid, was ik aangenaam verrast door het vertrouwen dat de initiatiefnemer van vzw Kompaan, Kristof, me gaf in het nemen van een aantal beslissingen ter plaatse. Dat stukje vrijheid mistte ik te vaak in andere organisaties. Daar verliep alles veel strikter met weinig ruimte voor persoonlijk initiatief.

Vanuit mijn ruime professionele ervaring als ergotherapeut, kan ik met heel veel zorgbehoevende mensen optrekken. Dat kan zowel om een fysieke, sociale als psychische beperking gaan.”

Mieke

Samen een droom beleven in Disneyland

Lien is een lieve, positieve jonge dame die afhankelijk is van een rolstoel. Ze droomde ervan om ooit Disneyland Parijs te bezoeken.
Samen met haar ouders sprak ze WeTravel2 aan voor de grote reis naar Parijs. Zo mocht ik op haar 30e verjaardag haar droom mee in vervulling brengen.

We werden aangenaam verrast door de rolstoelvriendelijke treinrit, attracties en het behulpzame personeel. Dankzij de ‘Priority Card’ kon Lien ten volle en zonder lange wachtrijen genieten. Ze voer met haar rolstoel op de boot doorheen de magische wereld ‘It’s a small world’. En wel zes keer bezochten we haar favoriete attracties “Ratatouille” en “Buzz Lightyear Laser” in een aangepast wagentje. Lien beleefde de tijd van haar leven.

Op de laatste dag, tijdens het ontbijt en het middageten, verrasten de kok en het hotelpersoneel Lien met een ‘joyeux anniversaire’, een taart met kaarsjes, wat snoep en een geschenkje. Haar ogen glinsterden en een onbeschrijfelijke glimlach was het resultaat voor de rest van de dag.

Voor ons beiden waren het drie onvergetelijke dagen. En als begeleider ontving ik enorm veel dankbaarheid, vriendschap en voldoening. Het doet me op een andere manier naar het leven kijken. Bedankt voor de leuke tijd Lien.

Zoals de andere WeTravel2 reizen was het weer een supermooie boeiende ervaring! Een beetje vermoeiend, maar zo de moeite waard!

Samen naar Gran Canaria

Via WeTravel2 ging ik samen met Christof, die lijdt aan autisme (ASS), op ontdekking in Gran Canaria. Vroeger ging hij regelmatig met zijn ouders naar Oostenrijk en nog steeds is hij een heel sportieve man die niets liever doet dan wandelen. Ikzelf ben een fervent wandelaar en ken Gran Canaria erg goed. Aan mij om Christof het eiland te laten ontdekken.

We genoten allemaal van de zon en de wandelingen. Dat we al eens door de knieën moesten gaan om onze weg verder te zetten, vond niemand erg. Door het mooie weer konden we het eiland Tenerife zien met in het midden de derde hoogste vulkaan ter wereld. Op dat moment bevonden we onszelf op het dak van Gran Canaria. Een ideaal moment voor Christof en ikzelf om onze boterhammen op te eten bij dit fenomenale uitzicht.

Dat Christof een goed getrainde atleet is, toont hij meermaals onderweg door een sprintje te trekken naar de top van een 30 meter hoge, wandelende duin. Geen sinecure want bij elke meter omhoog zak je weer wat terug. Na al die zware inspanningen namen we ook wel eens een dag rust met een bezoek aan enkele dorpjes en historische sites.

Christof houdt ervan om regelmatig eventjes een bergtop of rotspunt te beklimmen. Als dit kan op een veilige manier is dat geen probleem. Je moet het maar kunnen. Voor mij was het in ieder geval een fijne ervaring om met Christof op reis te gaan.

Samen naar Walt Disney World

Enkele maanden geleden kreeg ik de vraag om Anneke te begeleiden op haar verjaardagsreis naar Disneyworld. Het leek, op het eerste zicht, toch wel een hele onderneming om met ons tweetjes zo ver te reizen, maar het werd voor ons beiden een onvergetelijk avontuur.

Meerdere keren ben ik met Anneke en haar ouders rond de tafel gaan zitten om samen een gepaste planning op te stellen in functie van haar wensen en verlangens maar ook haar kunnen. Ik ben ook een dagje samen met Anneke op stap geweest om meer vertrouwd te worden met mekaar. Zo kreeg ik ook wat meer inzicht in wat wel en niet kon en wat voor Anneke moeilijke situaties konden worden.

We hadden een ‘strak’ plan opgesteld voor iedere dag, zowel op vlak van timing, de bezoeken aan de Disneyparken, de boodschappen en heel belangrijk, eten. Het leek toch een tsunami aan indrukken, ervaringen en belevenissen voor haar, iedere dag opnieuw. Alles is daar zo groots, de Disneybubbel, bijna niet te vatten. We hebben beiden onze grenzen verlegd en onze comfortzone doorbroken.

Ik kon me ook geen toffer meisje voorstellen om te mogen begeleiden. Eentje die heel goed weet wat ze wil, heel communicatief is en steeds haar grenzen verlegt. Praten is toch zo belangrijk, brengt rust en regelmatig een wederzijdse knuffel doet wonderen!

Claire

Dominique en Patrick in Egypte

Patrick bezoekt jaarlijks zijn familie in Egypte. Zo lang het kan, wil hij dit natuurlijk blijven doen! Patrick heeft jongdementie, wat de reis naar Egypte steeds uitdagender maakt. Sinds vorig jaar doet hij beroep op een Kompaan om zijn reis in goede banen te leiden. Dit jaar ging ik met hem mee naar Egypte. We hebben beide enorm hard van deze reis genoten! Patrick is een echte levensgenieter. Als hij volgend jaar terug naar Egypte (of ergens anders) wil, ga ik zeker opnieuw mee!

Word Ambassadeur

Wil je onze organisatie een hart onder de riem steken? Dat kan als ambassadeur. Je kan ons een financieel duwtje in de rug geven als lid of helpen bij de bekendmaking van Kompaan. Heb je zelf een leuk idee of suggestie? We horen het graag. In ruil houden wij je als eerste op de hoogte van alles wat er gebeurt bij Kompaan. Je kan ons altijd steunen via een vrije bijdrage op het rekeningnummer BE93 7343 9719 1767 met de vermelding van je naam, voornaam en/of emailadres.