Hugo en Tony naar de Vlaamse Ardennen

Tony wou de streek van de Ronde van Vlaanderen eens van dichtbij bekijken. We spraken af om elkaar wat beter te leren kennen en zo deze trip naar de Vlaamse Ardennen voor te bereiden.

Maandag 8 juli laadden we ons valiesje in en gingen we er voor. Na twee uur én een tussenstop,  kwamen we aan in Kluisbergen. De Pupiter, gelegen op de top van de oude Kwaremont,  is volledig aangepast om personen met een beperking te ontvangen en te verwennen. Alles verliep heel vlot met dank aan de perfecte organisatie door WeTravel2 en Kompaan.

Over de Paterberg en in de nabije omgeving gingen we op verkenning, onderweg proefden we al een “Kwaremont” , het plaatselijk biertje. We bezochten Oudenaarde, proefden de sfeer op het mooie marktplein en genoten van een lekkere “Blonde van Eename”. Een kijkje in het wielermuseum van de “Ronde van Vlaanderen” maakten onze dag compleet.

Geraardsbergen met zijn mattentaarten en de befaamde muur bleken meer dan de moeite waard. Door de steile hellingen was het wel iets moeilijker om ons te bewegen, maar ja we waren dan ook in de Vlaamse Ardennen. Onder een zonnige hemel beleefden we donderdag een schitterende dag in Pairi Daiza. Een uiterst mooie ervaring met een zeer positief ingestelde Tony maken deze trip onvergetelijk.

Na onze vier dagen heb ik heel wat spieren bij gekweekt door de rolwagen bergop en bergaf te duwen!

Uw vrijwilliger

Hugo

Mieke en de groep naar Curaçao

Mieke is ergotherapeut en doet sinds haar negentiende aan vrijwilligerswerk. Na een lange periode als reisbegeleidster, was Mieke op zoek naar een nieuwe organisatie, een nieuwe uitdaging. Die vond ze via een vriendin, Fenna. Zij stelde haar namelijk voor aan vzw Kompaan, een belangrijke partner van WeTravel2, waar Fenna werkt. Daar heeft ze nog geen seconde spijt van!

“In februari maakte ik mijn eerste reis als Kompaan en ging op groepsreis naar het idyllische Curaçao! Weg van alle stress, zag ik er alle deelnemers echt genieten op deze paradijselijke plek, van de zon, de rust, de uitstappen samen. Anderen zien genieten, daar word ik zelf heel gelukkig van! Ook verre reizen met meer dan 10u vliegen, zijn haalbaar voor mensen met een beperking, als je een beetje creatief bent.

Naast het feit dat alles vooraf zo goed was voorbereid, was ik aangenaam verrast door het vertrouwen dat de initiatiefnemer van vzw Kompaan, Kristof, me gaf in het nemen van een aantal beslissingen ter plaatse. Dat stukje vrijheid mistte ik te vaak in andere organisaties. Daar verliep alles veel strikter met weinig ruimte voor persoonlijk initiatief.

Vanuit mijn ruime professionele ervaring als ergotherapeut, kan ik met heel veel zorgbehoevende mensen optrekken. Dat kan zowel om een fysieke, sociale als psychische beperking gaan.”

Mieke

Ludwig en Christof naar Gran Canaria

Via WeTravel2 ging ik samen met Christof, die lijdt aan autisme (ASS), op ontdekking in Gran Canaria. Vroeger ging hij regelmatig met zijn ouders naar Oostenrijk en nog steeds is hij een heel sportieve man die niets liever doet dan wandelen. Ikzelf ben een fervent wandelaar en ken Gran Canaria erg goed. Aan mij om Christof het eiland te laten ontdekken.

We genoten allemaal van de zon en de wandelingen. Dat we al eens door de knieën moesten gaan om onze weg verder te zetten, vond niemand erg. Door het mooie weer konden we het eiland Tenerife zien met in het midden de derde hoogste vulkaan ter wereld. Op dat moment bevonden we onszelf op het dak van Gran Canaria. Een ideaal moment voor Christof en ikzelf om onze boterhammen op te eten bij dit fenomenale uitzicht.

Dat Christof een goed getrainde atleet is, toont hij meermaals onderweg door een sprintje te trekken naar de top van een 30 meter hoge, wandelende duin. Geen sinecure want bij elke meter omhoog zak je weer wat terug. Na al die zware inspanningen namen we ook wel eens een dag rust met een bezoek aan enkele dorpjes en historische sites.

Christof houdt ervan om regelmatig eventjes een bergtop of rotspunt te beklimmen. Als dit kan op een veilige manier is dat geen probleem. Je moet het maar kunnen. Voor mij was het in ieder geval een fijne ervaring om met Christof op reis te gaan.

Kurt en Maarten naar Europa Park

“Vol ongeduld stond Maarten zondagochtend uit zijn raam te kijken, wachtend op zijn Kompaan. Bij aankomst zorgde Maarten alvast voor lekkere koffie met een gebakje van de bakker, terwijl ik zijn mooie appartement kon bewonderen. Na een smakelijk ontbijt gingen we ons avontuur tegemoet, waar Maarten omwille van Covid-19 lang op moest wachten.

De heenreis verliep vlekkeloos en we kamen rond 17h00 aan in onze Airbnb, waar de gastheer ons persoonlijk verwelkomde. Even wat uitrusten om daarna samen spaghetti klaar te maken, en dat het gesmaakt heeft bewezen de lege potten en pannen. Nog even chillen in de zetel, folders van het park bekijken en wat plannen maken voor de volgende dag, op tijd gaan slapen en dromen van achtbanen en piraten.

Als vroege vogel wandelde ik de volgende ochtend naar de lokale bakker voor ons ontbijt. De jarige Maarten was ondertussen opgestaan en na het ontbijt vertrokken we naar het park. Stipt om 9u stonden we al aan te schuiven voor onze eerste attractie: Voletarium. Hier vlieg je als het ware in een zweefvliegtuig over de verschillende landen, om te eindigen met vuurwerk in het Europa Park. Mijn favoriete attractie en ook die van Maarten, want we zijn er maar liefst 3 keer in geweest!

Ondersteboven in een rollercoaster was niet aan ons besteed, maar de hoogste en snelste rollercoaster van het park hebben we wel aangedurfd: aan 130km/u raasden we van 73 meter naar beneden. De eerste keer met de nodige schrik, de tweede keer lekker stoer.

Het werd gezellig druk in het park, maar we hebben nooit lang moeten aanschuiven voor een attractie. De APP van het park was erg handig om telkens de wachttijden van attracties te raadplegen. Tegen sluitingstijd hadden we een 16tal attracties gedaan, telkens onder een stralende zon en 26°C.  Om 18h30 stapten we richting Airbnb om daarna nog wat boodschappen te doen bij Edeka, een lokale winkel die Maarten vaak bezoekt in Duitsland. Een uurtje later smulden we van lekkere pitabroodjes, om daarna nog wat na te genieten met een glaasje wijn.

De volgende dag verliep gelijkaardig en opnieuw was het gezellig druk. De attracties die we nog niet deden, kwamen eerst aan bod: Arthur en de minder spectaculaire rollercoaster Pegasus.

Het vele stappen en alle indrukken werden voor Maarten vermoeiend,  tijd dus om het wat rustiger aan te doen. We genoten van een koffie en  wandelden rustig door het park om wat foto’s te nemen.

Dankzij een tip van de Airbnb gastheer trakteerden we onszelf  op een lekker diner in het lokale restaurant. De laatste avond in onze Airbnb eindigde met een glaasje wijn, moe maar voldaan zijn we gaan slapen. Na het laatste ontbijt konden we in alle rust vertrekken. Alles mee? Ja hoor. Een kleine omweg zorgde voor wat stress, want Maarten wou bij aankomst al vlug een trein nemen om samen met zijn ouders nog van een korte vakantie te genieten. Gelukt !

Ik wil bij deze ook Maarten bedanken voor de fijne tijd. Het was een plezier om je te vergezellen en je droom te helpen verwezenlijken. We kunnen beiden terugblikken op een zeer geslaagd avontuur.

Groeten,

Kurt

Annika en Xander naar Rhodos

In juli 2020 vlieg ik samen met Xander,  een jongeman met ASS, naar Rhodos. Een welkome afwisseling in dit vreemde coronatijdperk. Xander is een sympathieke jongeman die houdt van mythologie en Griekse goden. Rhodos, een eiland vol geschiedenis, is zijn ideale bestemming. Het klikt meteen tussen ons en er volgen al snel fijne gesprekken.

Wat vreemd om te verblijven in een hotel met amper toeristen, maar we vonden het fijn want we voelen ons veilig en ver weg van besmettingen. Een rijkdom bijna voor ons alleen en iedere ochtend gewekt door een heerlijke zon.

Met een huurauto verkennen we het heuvelachtige binnenland en bezichtigen we enkele mooie plekken waaronder Lindos. Dé trekpleister van het eiland is een gezellig dorp met witte huisjes. De smalle steegjes brengen ons, lopend naast de ezels, naar een hoger gelegen Akropolis. Van hieruit hadden we een spectaculair zicht op de bizar blauwe zee.

In Vlicha en Afandou Beach zwemmen we heerlijk in een, door rotsen afgeschermde, baai met een breed zandstrand. Daarnaast brachten we een bezoek aan Petaloudes, een vlindervallei met duizenden nachtvlinders. Een prachtige plek waar gestippelde harlekijnen hun verborgen rode kant laten bewonderen als ze wegfladderen. Nadien bezochten we Epta Piges, de zeven bronnen. De rust en mooie omgeving maken de plaats bijzonder, en nog meer de spannende wandeling door de donkere tunnel waar water doorstroomt op enkelhoogte. Gelukkig schijnen we met de zaklamp van onze telefoon want de tunnel is erg smal; 75cm breed, 1m70 hoog en 200 meter lang. Niet geschikt voor mensen met claustrofobie, maar wel uniek voor de avontuurlijke vakantieganger.

Rhodos Stad, Unesco werelderfgoed, is een indrukwekkende oude middeleeuwse stad omgeven door de lange stadsmuren. Rijk aan bezienswaardigheden als een paleis, archeologisch museum, pleintjes, een haven en kerkjes, fotografeert Xander met veel plezier.

Xander geniet en durft steeds meer. Dagelijks zwemmen we in een verlaten zwembad. Dé afsluiter is een wandeling naar het strand en zwemmen in de oceaan bij een prachtige zonsondergang. De week was een overwinning voor Xander, hij verbaast zijn omgeving met wat hij allemaal doet. Het is zeer fijn om Xander te zien openbloeien en om samen te genieten van dit prachtige avontuur. Met spijt vertrekken we uit Rhodos.

Annika

Dominique en Patrick naar Egypte

Patrick bezoekt jaarlijks zijn familie in Egypte. Patrick heeft jongdementie, wat de reis naar Egypte steeds uitdagender maakt. Sinds vorig jaar doet hij beroep op een Kompaan om zijn reis in goede banen te leiden. Dit jaar ging ik met hem mee naar Egypte. We hebben beiden enorm van deze reis genoten! Patrick is een echte levensgenieter. Als hij volgend jaar terug naar Egypte (of elders) wil, ga ik zeker opnieuw mee! – Dominique

Word steunend lid

Wil je onze organisatie een hart onder de riem steken? Dan kan je steunend lid worden van vzw Kompaan. Door je aan te sluiten voor €30 geef je ons alvast een financieel duwtje in de rug en werk je mee aan het waarmaken van reisdromen. In ruil ontvang je ons jaarverslag en wordt je persoonlijk uitgenodigd op onze activiteiten. Heb je zelf een leuk idee of suggestie? We horen het graag.